Help mijn kat is niet zindelijk en plast in huis! (Inclusief tips)
Wat is er meer frustrerend dan een kat die in huis plast in plaats van netjes op die o zo leuke kattenbak?! Het liefst zou je het haarfijn uit willen leggen, misschien zelf boos uitvallen of jouw kat zelfs straf gegeven.
Een kat is (gelukkig) geen mens. Eén ding wat helaas veel wordt vergeten. Katten die dingen doen die in onze ogen verkeerd zijn, hebben een andere aanpak nodig. En laten we vooral niet vergeten om te beginnen met het proberen te achterhalen waar dat gedrag vandaan komt.
Voordat we ingaan op mogelijke oorzaken van het plassen in huis, hebben we een kleine les biologie nodig. Een kat kan niet alleen urine plassen, maar ook sproeien. Sproeien doen katten vanuit de natuur in normale omstandigheden om hun stuk territorium aan te duiden door het achterlaten van urine. Ook kan een kat sproeien om seksuele redenen.
Het verschil tussen plassen en sproeien is op twee manieren goed herkenbaar. Als je de kat betrapt op het plassen/sproeien, kijk dan naar de houding van de kat. Zit de kat in een gehurkte houding dan is de kat aan het plassen. Staat de kat rechtop en staat de staart recht naar achter of rechtop omhoog, dan is de kat aan het sproeien.
Zie je de kat het niet daadwerkelijk doen, kijk dan eens naar de urine plekken. Zitten deze op muren, meubels en vanaf vloerhoogte tot 20 centimeter boven de vloer, dan zijn dit waarschijnlijk sproeivlekken. Vind je de urine daadwerkelijk als een plasje op de grond is dit waarschijnlijk plassen geweest.
Nu onze biologiekennis weer op pijl is, kijken we naar wat mogelijke oorzaken zijn waarom jouw kat dit gedrag vertoond. Helaas is er nooit een pasklaar antwoord en blijft het vaak lastig om een oorzaak te herleiden.
De meest voorkomende redenen voor een kat om in huis te plassen zijn als volgt.
-
Een (te) vieze kattenbak
Net zoals mensen houden katten van een schoon toilet. Probeer vaker de kattenbak leeg te scheppen of compleet te verschonen.
-
De kattenbak staat niet op een goede plek
Katten zijn gevoelige dieren. Afhankelijk per ras zijn ze gesteld op wat privacy als de behoefte gedaan moet worden. Probeer de kattenbak te verplaatsen naar een kamer/hoekje waar deze in alle rust staat. Meerdere dieren in huis? Probeer dan een plek te maken waar ze zich echt even kunnen afzonderen.
-
Te kleine of te weinig kattenbakken (bij meerdere katten in huis)
Een vuistregel voor het aantal kattenbakken in huis is per kat 1 kattenbak + 1 extra. Dat zou betekenen bij 2 katten dus 3 kattenbakken in huis. Zorg ook dat je je eens verdiept in verschillende typen kattenbakken.
-
Stress
-
Verandering in de huiselijke situatie (verhuizing, een baby, et cetera)
-
Een klepje op de kattenbak
Heel veel katten vinden het klepje voor de kattenbak vervelend. Graag hebben ze ondanks het toilet bezoek gewoon overzicht in wat er gebeurt buiten de kattenbak, met een klepje ervoor is dit lastig. Ook kan een oorzaak zijn dat het klepje steeds tegen de achterkant aan tikt van de kat tijdens het doen van de behoefte.
-
Een medische oorzaak (Vaak bij plassen op meerdere plekken in huis)
Het is altijd raadzaam om bij plassen buiten de kattenbak de dierenarts te raadplegen.
Nu we het over de meeste dingen hebben gehad, is het tijd voor wat tips om het plassen buiten de kattenbak tegen te gaan en de kat het juiste gedrag aan te leren.
- Het klinkt misschien logisch, maar ik wil het toch even gezegd hebben. Het wegnemen van de oorzaak zoals mogelijk hierboven beschreven.
- Maak de plek waar de kat geplast heeft goed schoon met schoonmaakmiddel, laat de kat hierna in jouw bijzijn op de bewuste plek rondlopen, zodat deze ruikt dat het niet (meer) naar kattenbak ruikt.
- Geef de kat enkele keren achter elkaar eten/snoepjes op de schoongemaakte plek. Een kat is een schoon dier en plast en poept niet op de plek waar het ook eet.
- Leg op de specifieke plek waar de kat steeds plast na het schoonmaken wat koffiebonen neer. Katten houden niet van deze geur en zullen die plek niet meer gebruiken om de behoefte te doen.
Hopelijk heeft deze blog je wat geholpen in de zoektocht naar antwoorden. Vergeet nooit dat je geduld moet hebben, boos worden heeft namelijk echt geen zin. Een kat snapt dit niet zoals mensen dat doen.
Heb jij hier wat aan gehad om misschien nog wel hele handige tips? Laat het hieronder weten en help zo andere kattenbaasjes!